Specialisten

Vragen over zaken als meerwerk? Corstanje Assurantiën is dé nieuwbouwexpert

In Middelburg en omstreken wordt volop gebouwd. Nieuwbouwprojecten als de Jazzboog en woonpark Mortiere zijn enorm populair. Misschien heb jij interesse in één van de projecten. Dan is het verstandig om alvast in gesprek te gaan met een deskundige om je financiële mogelijkheden op een rijtje te zetten. Zodat je op tijd weet hoeveel je kunt lenen, maar ook wat het kopen van een nieuwbouwhuis allemaal inhoudt. Zo kun je onder andere te maken krijgen met meerwerk, een potentiële bron van frustratie. De adviseurs van Corstanje Assurantiën leggen je graag uit waar je op moet letten.

Het leuke van een nieuwbouwwoning is dat je die helemaal aan kunt passen aan je wensen. Maar er hangt wel een prijskaartje aan als je iets anders wilt dan de standaardvoorzieningen. Bijvoorbeeld een luxere badkamer, een extra dakraam of een radiator op een andere plek. Dat wordt meerwerk genoemd en de aannemer heeft een meerwerklijst met mogelijke aanpassingen en de kosten ervan.

Meerwerk veroorzaakt nogal eens stress, teleurstelling en discussie tussen aannemer en koper. Robin Loopik, teamleider Hypotheken bij Corstanje, geeft hieronder tips om dat te voorkomen.

Alles goed doorspreken
Alles begint met je tijdig laten informeren. Heb je een nieuwbouwwoning op het oog? Neem dan op tijd contact op met een adviseur om de financiering te bespreken. Een hypotheek voor een nieuwbouwwoning zit anders in elkaar dan een hypotheek voor een bestaande woning. De adviseur gaat met je om de tafel om uit te leggen hoe een en ander precies werkt en in hoeverre je meerwerk in de hypotheek kunt meefinancieren.

Check de meerwerklijst voordat je tekent
Zorg ervoor dat je, voordat je de koop-/aanneemovereenkomst tekent, de meerwerklijst kunt inzien. Dan heb je nog de tijd en de ruimte om te onderhandelen over het meerwerk dat je zou willen laten uitvoeren. Misschien kun je aansluiting zoeken bij buren om een betere prijs te krijgen. Je kunt ook besluiten bepaalde dingen zelf te doen of er een ander bedrijf voor in te huren.

Leg afspraken vast
Het is belangrijk dat voor alle partijen duidelijk is hoe het meerwerk precies wordt opgeleverd en tegen welke prijs. De aanpassingen moeten daarom duidelijk en volledig omschreven worden. Leg de afspraken altijd schriftelijk vast om misverstanden te voorkomen.

Meefinancieren in de hypotheek
De werkzaamheden die in de meerwerklijst van de aannemer staan, kun je meestal meefinancieren in de hypotheek. Dat kan ook de aanleg van uw tuin zijn of een dakkapel of uitbouw. Wel moet de hypotheek binnen de mogelijkheden van je inkomen blijven vallen. Ook moeten de kosten van de aanpassingen in verhouding zijn tot de koopsom. Voor gouden kranen in een huis van twee ton krijg je geen lening. Zoek van tevoren goed uit waar de grens ligt, want elke geldverstrekker hanteert zijn eigen regels met betrekking tot de financiering van meerwerk. Soms geldt er een maximumpercentage van de kosten, bijvoorbeeld 25% van de koopsom. Kom je daar bovenuit, dan moet je het restant uit eigen zak betalen.

Minderwerk
Als je ervoor kiest om bepaalde standaard werkzaamheden niet uit te laten voeren, dan is er sprake van minderwerk en ben je goedkoper uit. Voor minderwerk krijg je namelijk een vergoeding. Realiseer je wel dat de vergoeding die je hiervoor ontvangt over het algemeen niet zo hoog is.

Heb je nog vragen over meerwerk of over een ander onderwerp, neem dan gerust contact op met één van de adviseurs.

Over Corstanje

Corstanje Assurantiën bestaat dit jaar 20 jaar. Het kantoor is opgericht door Martin Corstanje, die nog steeds werkzaam is binnen het bedrijf. Het hoofdkantoor zit in Middelburg, maar er zijn ook locaties in Goes, Heinkenszand, Colijnsplaat, Krabbendijke en Arnemuiden. Een kleine twintig medewerkers staan voor je klaar om al je financiën deskundig te regelen, of het nu om je pensioen, je auto of je hypotheek gaat.

Hypotheekadvies

De hypotheekadviseurs van Corstanje hebben veel ervaring met nieuwbouw. Ze zijn onafhankelijk en kunnen daardoor altijd de beste hypotheek in jouw situatie aanbieden. De wensen van de klant staan voorop. Er is veel samenwerking met de collega’s van andere afdelingen en de adviseurs hebben een groot netwerk met daarin bijvoorbeeld makelaars en taxateurs. Daardoor kunnen ze je ook ontzorgen in complexere situaties. Onder de klanten, die Corstanje op advieskeuze.nl een 9,6 geven, bevinden zich veel ondernemers en zzp’ers en veel vaste klanten hebben al hun financiële producten bij Corstanje ondergebracht. Wel zo makkelijk, alles onder één dak en korte lijnen.

Meer weten?

Robin en zijn collega’s geven graag antwoord op al je vragen. Niet alleen over meerwerk, maar ook over andere zaken zoals dubbele woonlasten, erfpacht, duurzaam wonen, overbruggingshypotheek of bouwdepot.

Wil je meer weten?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact op.